Mon petit muguet, mon porte-bonheur

Fête du travail et
La fête du muguet

Den hvide, velduftende lykkebringer med de store smukke, grønne blade kæmper, side om side, med de smældende røde faner om franskmændenes opmærksomhed den 1. maj. Denne dag er både arbejdernes kampdag og Liljekonvallernes dag. Du vil finde liljekonvaller – muguets – alle steder i Frankrig!

Arbejdernes internationale kampdag, markeres både i Danmark og Frankrig med større demonstrationer og festivitas. I Frankrig stammer dagen fra arbejderbevægelsens kamp tilbage i 1890, hvor arbejderne kæmpede for opnåelse af en ottetimers arbejdsdag. Siden denne første “internationale arbejderdag” har en blomst været forbundet med 1. maj. I dag dikterer traditionen, at det er en liljekonval, men sådan har det ikke altid været.

Ved demonstrationen den 1. maj 1890, bar alle demonstranterne en rød trekant på deres bryst, symboliserende “tre-otte” delingen. Deres krav var, at dagen skulle inddeles i tre lige store dele: 8 timer med arbejde, 8 timer til fritid og 8 timers søvn.

Den 1. maj 1891 blev demonstrationen dog vendt til drama, da politiet skød på arbejderne i den nordfranske by Fourmies. Ti personer, herunder to børn, blev dræbt, mens 35 blev såret. Ni demonstranter blev idømt fire måneders fængsel for at have hindret politiets arbejde samt for vold og oprør.

Med dette nye drama blev 1. maj forankret som tradition for europæiske arbejderes kamp. Den røde trekant blev erstattet af den røde vilde rose, som gror så rigeligt i Fourmies-området, til minde om det udgydte blod og under henvisning til Fabre d’Eglantine, som i 1793 havde været ophavsmand til en anden revolutionær kampdag. 

Den smukke vildrose må vige pladsen…

Den røde rose blev dog fortrængt til fordel for liljekonvallen, i det 20. århundrede. Brylluppet mellem liljekonvallen og vildrosen skete endeligt under strejken i 1936, hvor demonstranterne fremviste liljen bundet med et tyndt rødt bånd. 

Men hvorfor valgte de lige liljekonvallen?

Det hænger sammen med en anden gammel og fin tradition. Den 1. maj er det nemlig ’fête du muguet’ i Frankrig. Denne dag giver man en liljekonval til den man elsker eller én man holder af og som man ønsker noget godt for.

Liljekonvallen symboliserer foråret og fremtiden, og det siges, at unge mænd i Middelalderen hang en liljekonval op på døren til deres kommende forlovede.

I dag gives den smukke ’porte-bonheur’ – lykkebringeren – ikke blot til den man elsker, men også til en kær ven, en kollega og forretningsdrivende med et ønske om et godt år, for det siges at den hvide blomst bringer lykke til modtageren.

Desto flere blomster ranken har, desto mere lykke! Hvis du er så heldig at få en liljekonvalranke med lige præcis 13 klokker, så skulle den være ekstra lykkebringende.

Liljekonval – en duftende lykkebringer

Traditionen med at forærer den smukke lilje væk kan spores helt tilbage til renæssancen, hvor den franske, charmerende konge Charles IX begyndte at forære hoffets damer liljekonvaller hvert forår med ordene; ”Qu’il en soit fait Ainsi chaque année” som kan oversættes til ”lad det være sådan hvert år”.

Senere tog de franske modehuse traditionen op, og gav deres syersker en liljekonval hvert år den 1. maj, for at fejre foråret. Det bredte sig senere til modehusenes kunder, og derfra videre ud i landet. Christian Dior brugte de hvide klokker som husets mærke i en periode, andre parfumehuse har kastet deres kærlighed på den velduftende blomst. Især Guerlain bruger ofte liljekonvallen i sine parfumer, idet det er den blomst, som har den mest fremtrædende duftnote.

Forårsbebuderens lykkebudskab eksploderer i Frankrig på denne dag. Der omsættes liljekonvaller for henved 30 millioner euro hvert år i Frankrig.

Siden 30’erne er liljekonvallerne blevet solgt overalt i gaderne. Det er den eneste dag i året, at private, som plukker liljekonvallerne fra egen have, må stille sig op i det offentlige rum og sælge deres blomster uden at have tilladelse fra myndighederne og uden at skulle betale skat af salget.

Liljekonval (Convallaria majalis) der dufter vidunderligt, bruges ofte ved religiøse ceremonier og andre festligheder. Dens betydning og symbolik er repræsenteret såvel i kristendommen som i folkloren.

Udover den 1. maj bruges den også ved bryllupper, fødselsdage og ved mange andre fester i hele verden. Den symboliserer udover lykke, kyskhed, renhed, held og ydmyghed.

I Bibelen er liljekonval nævnt 15 gange. Da blomsten blomstrer så tidligt på foråret, repræsenterer den i kristendommen bl.a., Kristi genkomst, Evas tårer efter hun blev bortvist fra Edens have, Jakobs tårer over tabet af Rakel og Josef samt Jomfru Marias tårer ved Kristi kors. Alle disse tårer menes at være forvandlet til de små hvide klokkeblomster på Liljekonval.

Liljekonval formodes at beskytte haver fra onde ånder og er kendt for at have været brugt mod hekses magi. Den knytter sig til de små blomsterfeer og blomsterkronerne anvendes som kopper, hvorfra man kan drikke.

I England, hvor St. Leonard af Sussex kæmpede mod en stor og farlig drage i det sjette århundrede, menes blomsten at spirer fra jorden, hvor St. Leonard blod ramte.

Tu… es… mon… porte-bonheur. Et je le garde sur mon cœur.
Avec toi, tout s’illumine, tout est facile. Tout réussit dans ma vie.

Blomsten er desuden til ære for Maia, som er datter af mytologiens Atlas. Andre bruger blomsten til begravelse og på grave, til ære for den døde.

Det finske pigenavn Kielo betyder liljekonval og liljekonvallen er for øvrigt Finlands nationalblomst. Ligesom den er blomsten for ​​stjernetegnet Tvillingerne.

Som et symbol på kyskhed, renhed, beskedenhed og lykke, har liljekonval været en populær bryllups blomst siden middelalderen. For nogle brude, udgør blomsten det femte element, som bæres under bryllups ceremonien, sammen med noget gammelt, nyt, lånt og blåt.

I Holland er blomsten plantet i det nygift pars have som et symbol på fornyelse af ​​kærligheden. Endelig vil blomsten, ifølge legenden, på grund af sin stærke duft lokke nattergalen til at finde sin mage.

Med varme ønsker sender jeg min porte-bonheur til dig:

Jeg ønsker for dig, at du får styrke og mod til at møde og håndtere ethvert problem. Jeg ønsker dig glæde og lys i dit vidunderlige liv. Jeg ønsker, at du oplever kærligheden, som vil gøre dit liv smukt. Jeg ønsker, at dit talent sætter dig i stand til at få den succes i livet, som gør det værd at leve.   

Må glæde, succes og lykke blive hos dig altid!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

The maximum upload file size: 256 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here