Byen Axat

Vi bor i en lille og overskuelig fransk landsby

Her møder du det autentiske sydfranske. Languedoc er en perlerække af spektakulære udsigter, smukke borge, vinmarker, markeder og ikke mindst de lange lune sommeraftener. Fyldt med duften fra de mange vilde blomster, krydderurter og skovene kan du nyde lyden af floden, der bruser gennem byen.

I et væld af fuglestemmer og cikadesang kan du se ørnene hænge oppe over borgenes forrevne tinder, og drømme dig tilbage til en anden tid, mens du sidder på en hyggelig cafe med en god kold øl, et glas perlende vin eller en kop god espresso.

Du får også mulighed for at opleve den magiske kombination af at være i Frankrig, når du er uden for hotellet, mens du i næste øjeblik inde på hotellet, er der, hvor vi taler dansk, og kan vejlede og hjælpe dig på dit eget sprog.

Dine danske værter har siden 2002 boet i Sydfrankrig det meste af året, og de kender hele området rigtig godt. Og de ved, at det er vigtigt, at alt foregår i et tempo, hvor alle kan være med. Ingen stress, intet jag, det er dig, der for en gangs skyld bestemmer tempoet.

Axat ligger for foden af Pyrenæerne. På alle sider rejser de majestætiske bjerge sig som en beskytter mod alverdens luner.

Byen ligger i 400 m højde ved kløften ‘Gorges de Saint-Georges’. I bunden af dalen og gennem byens centrum løber den brusende flod L’Aude. Midt i floden ligger en lille ø – det er herfra man dypper de vandringsømme fødder i det kølige vand alt mens den kolde rosévin køler gangen og tankerne flyver tilbage til dagens oplevelser.

Den lille idylliske by giver uanede muligheder, lige fra total afslapning fra den stressede hverdag, hen over fordybelse i både historie, kultur, vin, gastronomi og natur, til aktive udfordringer inden for River Raft, Climbing, Mountain bike, skisport for slet ikke at glemme alle de populærer vandreture.

Byen, som har knap 700 fastboende, har ægte fransk charme og atmosfæren er hjertelig og varm. Gaderne er præget af lokale, som alle har tid og venlighed tilovers. Der er en naturlig nysgerrighed og en ivrig følgen med i dagens gang i Axat. Byen har flere forretninger så som købmand, bager, slagter mv. Der er endvidere en café lige ud til floden.

På en stejl klippeskråning ligger resterne af det gamle slot. Slottet var hovedsæde for slægten De Dax d’Axat og blev bygget helt tilbage i 1400-tallet. Ved siden af slottet byggede Raymond de Dax, sejrherre og baron Dax d’Axat, tilbage i 1630 byens kirke. Flere medlemmer af slægten Dax d’Axat ligger begravet under kirkens gulv. Fra kirken, som ikke længere er i brug, er der en formidabel udsigt ud over dalen, de gamle hustage og den gamle bro.

Broen er et sjældent kunstværk langs den 223 km lange flod. Og trods den nuværende bro er mere solid end den pilgrimmene benyttede i middelalderen, er det alligevel helt fantastisk at broen eksisterer endnu, for når først l’Aude rejser sig, tager den hvad som helst med sig. Broen har tidligere været anvendt af Pilgrimme på deres vej mod Santiago de Compostella i det nordvestlige Spanien.

Aqua d’or betyder ’vand af guld’ – og lige præcis det får man at smage, når hotellet serverer iskoldt vand fra byens egen kilde. Vandet kommer fra de høje bjerge og er løbet langt for at give os denne nydelse. De skiftende geologiske lag, som karakteriserer området, virker som et naturligt mineralfilter, der sikrer, at kildevandet bevarer sin oprindelige renhed og sit velafbalancerede mineralindhold.

Axat – lille by, store oplevelser. Besøg hotellets egen hjemmeside Hotel Axat

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 2456734240_19ab2b4ff8_o-e1426529387383-1024x445.jpg

Byen, Axat, ligger i det sydfranske departement, Aude, som igen ligger i regionen Languedoc-Roussillon. Området har stolte traditioner, en dramatisk historie og en fantastisk kulturarv. Aude er omgivet af Pyrenæerne i syd, de sorte bjerge i nord og den skønne Middelhavskyst i øst.

Departementet er opkaldt efter den kystnære flod, som løber gennem departementet fra syd til nord…..og gennem Axat, kun et stenkast fra hotellet.

I 1200-tallet blev de asketiske katharer, som prædikede en kristendom indeholdende en ond skabergud og en god forløsergud, en trussel mod både paven og den franske konge, som satte et korstog i gang for at komme dem til livs! I dag knejser store stolte borge, slotte og ruiner, hvoraf flere af dem er på UNESCO’s verdensarvsliste, øverst oppe på bjergtoppe og vidner om dengang – i datidens Occitanien, hvor mange var interesserede i at herske over ’Europas honningkrukke’, som området bliver kaldt.

Her, i tolerancens og livsglædens land, lader vi os opsluge blandt de lokale. Når vi besøger Europas største Middelalderborg, Carcassonne, drømmer vi os ustresset tilbage til hofballer og ridderturneringer, til dengang hvor troubadourerne sang sig ind i borgfruernes hjerter med sange om elskov og begær. Vi lytter til kirkeklokkerne i det fjerne, henter de friskbagte croissanter og gemmer os på de hemmelige steder, hvor franskmændene selv ynder at komme.

Aude er en kontrast af landskaber, smagsnuancer og oplevelser. Enorme vinmarker skjuler små intime landsbyer som fx i vindistriktet Corbières. Her findes den lille uanselige landsby Rennes-le-Château, hvis historie beretter om en fattig præst, der af uforklarlige grunde kom i besiddelse af store mængder penge i det forrige århundrede  Byen fik pludselig fik en opblomstring efter at Bestseller forfatteren Dan Brown lod landsbyen få en central rolle i bogen ’Da Vinci Mysteriet’.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er fersken.jpg

Selv om det er unødvendigt at sige det, er gastronomien i denne region en kunst i sig selv. Uanset om man vælger at spise på små lokale restauranter, hvor mor eller far står bag kødgryderne, eller om man vælger en af områdets gourmet restauranter, flere af dem med den eftertragtede Michelin stjerne, vil man få en enestående smags-oplevelse med lokale specialiteter og store vine fra Frankrigs ældste vinregion. Herfra kender vi den perlende og henrivende Blanquette de Limoux, for slet ikke at tale om den prestigefyldte begivenhed ’Toques et Clochers’ hvor opkøbere fra hele verdenen flokkes om at købe de mest lovende fade fra AOC Limoux. Det er ikke en selvfølge at dette vinområde i dag regnes for et af de områder der udvikler sig mest og hurtigst i Europa.

Mest fantastisk er områdets utallige vandrestier og helt specielt er den gamle ’Le Sentier Cathare’ (Katharernes stil). En over 250 km lang vandresti fra Foix til Middelhavet. Stien blev brugt af Katharene når de skulle fra borg til borg i det ufremkommelige område. Området gav dem dog den beskyttelse, der sikrede, at de kunne udbrede deres tro og leve i frihed i over 100 år. Sæt din fod i katharernes fodspor og du bliver – uden brug af tidsmaskine – bragt 800 år tilbage i tiden. Stien er et populært alternativ til pilgrimsruten Caminoen, enten fordi gæsterne allerede har gået den på den gamle pilgrimsrute, eller fordi de ønsker at vandre et sted, hvor der er færre turister og større komfort.

Områdeter endvidere et paradis for cyklister. Det er netop her, at de seje ryttere fra Tour de France prøver kræfter med Pyrenæerne. Desuden er der utallige andre muligheder i området omkring os, fx at udforske underjordiske huler, klatre i bjergene, eller lege på floden og deltage i en af de mange sportsaktiviteter som Riverraft, kano, hydrospeed.

Comments are closed.