Du kan dufte, smage og nyde synet af de gode dråber lige netop dér, hvor vinen bliver produceret. Vi plukker og smager de modne drueklaser direkte fra vinstokken. Vi oplever den intense travlhed, der hersker på en vingård, når høsten skal i hus. Vi viser vej til flere af områdets mest spændende vinhuse i Sydfrankrig, steder de færreste danskere kender.
Vi bor på hotel Axat. Herfra er der udflugter til små vinbyer i det smukke Sydfranske landskab, hvor vi besøger små hyggelige vinbønder.
Store vine fra små vinbønder
Vi besøger små vinavlere som har en målbevidst lidenskab samt en dyb personlig passion for herligheden og værdien af deres vine i distriktet Languedoc-Roussillon. De fremstiller vin af høj kvalitet og er kompromisløse på alle trin i vinfremstillings processen.
Vores skal også smage de elegante, udtryksfulde og afbalancerede vine, der afspejler deres oprindelsessted og udtrykker avlerens passion og dennes personlighed gennem vinen.
Vi vandrer med dem i vinmarkerne, rører ved vinens terroir og får et grundigt indblik i selve fremstillingsprocessen, inden vi skal smage på de gode flasker.
Skønne vinoplevelser venter på denne rejse, hvor både smagsløg, duftesans, følesans og ører vil blive stimuleret.
Vi bliver introduceret til en hypermoderne vinproduktion af lokale vineksperter og smager både deres fine røde og den afbalancerede hvide. Der bliver også tid til besøg i Maison Guinot, en af områdets lokale producenter af bobler, ligesom vi skal stifte bekendtskab med områdets søde vine, Vin Doux Naturels, VDN .
Vores blinde rejseleder Lisa Voldgaard Olesen (Lisa), som mange kender som foredragsholder om livet som blind, deltager selvfølgelig på rejsen. Lisa møder jer i lufthavnen og deltager på hele rejsen.
Der vil være flere udflugter i løbet af ugen. Nedenstående program er flexibelt og der kan forekomme ændringer, hvis dette bliver nødvendigt.
Program ‘Blind vinhøst’
04. oktober – Ankomst til Hotel Axat
Vi flyver fra København til Sydfrankrig. På turen til Axat, der tager ca. 2½ time, får du rig lejlighed til at møde Sydfrankrig, når vi fortæller om området. Vi kører igennem med bl.a cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer. Vi kører i vores egen bus og undervejs holder vi en lille pause, for at strække benene. Når vi har fået bagagen op på værelserne og lige sundet os lidt, mødes vi til en kort introduktion af ugen, der kommer, og området omkring os. Chefkokken byder på en tiltrængt middag med udsøgt vin. I stuen serveres kaffe, inden vi går til ro,
05. oktober – Axat
Vi indsnuser den friske bjergluft og får hverdagen i den lille by, ind under huden. Vi tager på en stille byvandring og nyder de flotte udsigter inden vi spiser picnic i Slotshaven. Om eftermiddagen introduceres vi til vinsmagningstekniker.
06. oktober – Marked og besøg på Rennes-le-Château – En præsts hemmeligheder
Vi sætter næsen mod det lokale marked i Esperaza. Her finder vi en skøn blanding af lokale handlende og ’engelske hippier’. Vi kan købe oliven, smage på pølser og kigge på fornøjelige kittelkjoler. Efter besøget går turen til Rennes-le-Château.
Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området. Den lille maleriske landsby blev international kendt efter Dan Brown’s Da “Vinci mysteriet”. Vi medbringer selv frokost.
07. oktober – Château Trillol
Vi kører forbi den enorme borg, som troner som en ørnerede i 800 meters højde.
Vi besøger Château Trillol, som den britisk-fødte Peter Allan Sichel, der ejer flere vinhuse i Bordeaux-regionen, købte tilbage i 2008. I dag er det Henri og Martine Guiot som fremkommer med de fantastiske vine.
Vi befinder os i det sydlige Corbières, for foden af byen, Cucugnan. Vi går i vinmarken og kigger på terroir’s betydning for vinen.
Vi skal smage på druerne og bestemme om de er modne til at plukke. Hvis det er muligt, kommer vi i ‘test-marken’, hvor vi smager på forskelle druer, som både dyrkes og ikke dyrkes på slottet.
Vi spiser vores medbragte frokost på Château Trillol, hvor vi selvfølgelig nyder de gode vine til.
Om eftermiddagen besøger vi den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle, som stadig er i drift den dag i dag, troner på toppen af den lille by. Her er der mulighed for en lille gåtur eller købe en kop kaffe og nyde stemningen.
08. oktober – Domaine La Louviere
Turen går til ‘Domaine La Louvière’, som er beliggende i den lille landsby Malviès i hjertet af det eksklusive AOP Malepère-distrikt mellem Limoux og Carcassonne.
Domainets beliggenhed gør, at deres mikroklima er under indflydelse af både Middelhavet og Pyrenæerne. De dyrker deres vin under strenge økologiske metoder, for at trækker det bedste ud af de naturlige forhold og sikre vinens kvalitet og særpræg. På Domaine La Louvière laver de stadig rigtige vine ved manuel arbejde.
Corinne viser os den moderne vinproduktion og har dækket et fint bord, hvor vi spiser frokost med Domainets vine til.
09. oktober – De søde vine i Maury / Grill med højt til loftet
Vi sætter næsen mod Maury. Området er den mindste appellation i Roussillon med bare 2500 hk. Vi besøger et par vinhuse og hører hvordan de fremstiller de søde vine. Vi skal smage på nogle af dem også de mere sjældne.
Når vi atter sætter næsen mod Axat, stopper vi i det fri, hvor vi mødes med kokken, som tænder op i den store grill. Vi spiser vores aftensmad her.
10. oktober – Bobler, bobler, bobler – Quillan
Hvad er forskellen på ‘Blanquette’ og ‘Crement’? – det kigger vi på, når vi for sidste gang i denne uge, sætter vi næsen nordpå. Vi skal besøge Maison Guinot, vi får alt af vide om produktionen af bobler og vi skal selvfølgelig også smage på herlighederne.
På vejen hjem stopper vi i den skønne by Quillan, hvor du kan nyde en drik på den lille lokale cafè på torvet. Her kan du slå dig ned og fornemme livet, der passerer forbi, til lyden af den livlige flod.
11. oktober – Ude er godt, men hjemme bedst
Selvom det vil være vemodigt, er det tid til at tage afsked for denne gang. I bliver hentet ved hotellet af en bus og kørt til lufthavnen. Og nu sættes næsen mod Danmark med kufferten fuld af gode oplevelser, herlige minder og livsglæde – nok til at holde næsen oven vande en vinter til…